Tema for Reginedagan 2022

 

Teamet for Reginedagan 2022 er hus. Et lite ord som rommer så mye. Hus er der vi bor og lever, noe vi har bygd som beskytter oss og de vi er glad i. Huset er gjerne et anker og en trygghet. Det kan også være det motsatte. 

Ikke bare mennesker har hus. Det fins fjøs til dyra, naust til båtene, stabbur til maten, ildhus og brønnhus. Det fins også sneglehus, insektshotell og dukkehus. Det fins hus i glass og hus i tre, minihus og skyskrapere. Nye hus og gamle hus. Ferdighus og hus der ingenting er ferdig. Noen hus holder på å falle fra hverandre og noen er bare minner.  Husene våre er en del av vårt samfunns historie. En gang bodde vi i huler, telt og i gammer.  Nå bor vi i leiligheter med innlagt strøm og vann. Det er en selvfølge. Men det er det jo egentlig ikke. 

Reginedagan har alltid hatt med seg husan i festivalen. Hvor skal vi være på arrangementene våre er et viktig spørsmål i arbeidet med festivalen. Vi ønsker å bruke hele bygda. Et år hadde vi som mål å ha arrangement i alle samfunnshusene. Vi klarte det, om jeg ikke husker feil. Har du tenkt over hvor mange samfunnshus vi egentlig har i Bø og i Vesterålen? Jeg tror vi må ha flest i landet pr innbygger.  

I Bø alene har vi samfunnshus på Steine, Bøstrand, Lokkøya, Klaksjorda, Haugsnes, Kråkberget, Hovden, Nykvåg, Eidet, Haugen og Straume. Hvis jeg glemte noen nå så legger jeg meg like godt flat med en gang. 

Samfunnshusene er en fortelling om dugnad, samhold, felleskap, møteplasser og bygda. De er både for fest og begravelse, og har opplevd alle de store følelsene og til og med litt slåssing, selv om det er lite av det i dag. Samfunnshuset handler mest av alt om vårt behov for å komme sammen. 

Se deg rundt! Se på husene. Tenk på de som bor der og har levd i dem. Se på skjønnheten, styggheten, helheten og brikkene. Så mange minner og så mange liv. Og så mange muligheter. 

Noe av det du ser må vi ta vare på for det er en så viktig del av vår fortelling. Noe skal vi bygge nytt og det er en del av vår fremtid. Vi har ikke vært så flinke bestandig til å ta vare på husene. Det er ikke mange små nordlandshus, torvskjåer, sommerfjøs, ildhus og brønnhus å se.  Vi har mistet veldig mye, og det er veldig få gamle brygger og naust igjen hvis vi tenker på hvor viktig det har vært for oss. Jeg er veldig glad i gamle hus og skulle ønske flere ble tatt bedre vare på. Det koster å ta vare på gamle hus både i penger og slit, men kanskje er det verdt det noen ganger. 

Under Reginedagan skal vi ha konserter og arrangementer rundt i hele bygda. Vi skal snakke om alle de husene vi er i. Bli med oss på Huskestue på Klaksjorda, på Litterær salong i Cafe gamle posthuset og på konsert på Damperiet. Blir du med oss til Straume på Samfunnshuset, til Hovden og til Haugsnes? La oss fylle husan med folk, fest og fortellinger. Det er det de liker best. 

Kine Anette Johnsen
Kultur- og næringssjef i Bø

Om Reginedagan

Blir du med på et eventyr?

Reginedagan er en folkefest, og det er mange aktører som trekker sammen for å få dette til. Det er Bø kunst- og kulturstrømkomité som er hovedarrangør for Reginedagan. I tillegg er en lang rekke frivillige lag, foreninger, bedrifter og aktører involvert under Reginedagan. Bø Kystlag, Bø og Malnes menighet, Bøhallen Kino, Bøhallen, Bø volleyballklubb, Bø Retro, Bø Gospel, Vesterålen Turlag, Hovden grendelag, Hildreland, Ottar Bergersen & Sønner AS, Skagakaia, Grendelaget Godt Haap, Fykomfei teaterkompani, Bøheimen, Bø Museum, Bø bibliotek og Stiftelsen Regine Normann er bare noen av de som er involvert. 

Tusen takk til alle som bidrar til å gjøre Reginedagan til en fantastisk festival.

Kontakt oss

Festivalkontor på Bø bibliotek:

Mandag 25. juli kl. 10-14

Tirsdag 26. juli kl. 10-18

Onsdag 27. juli kl. 10-18

Torsdag 28. juli kl. 10-18

Fredag 29.juli kl. 10-14


Tlf. 76 13 53 97

Her kan du få informasjon om det som skjer under festivalen. Du kan også låne bøker og benytte deg av alle bibliotekets tjenester.

Du kan også kontakte oss på vår festivaltelefon:

Tlf. 971 04 059

og e-post: reginedagan@boe.kommune.no

Følg med på reginedagan.no og facebook.com/Reginedagan